Η διαθλαστική χειρουργική είναι επέμβαση, η οποία διορθώνει τις διαθλαστικές ανωμαλίες του ματιού χρησιμοποιώντας ένα ειδικό Laser (Excimer Laser).
Αναδιαμορφώνει με πολύ μεγάλη ακρίβεια την επιφάνεια του κερατοειδούς, με αποτέλεσμα οι ακτίνες να εστιάζονται ακριβώς στο σωστό σημείο του αμφιβληστροειδούς.
Με τα τελευταίας γενιάς Laser, η ακρίβεια διόρθωσης είναι της τάξεως του 0,25 χιλιοστού του χιλιοστού (αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μία ανθρώπινη τρίχα έχει πάχος 50 χιλιοστά του χιλιοστού). Η όλη διαδικασία κατευθύνεται από έναν πολύ ισχυρό υπολογιστή, ο οποίος ελέγχει τη θέση του οφθαλμού και τις συνθήκες της επέμβασης πάνω από 500 φορές το δευτερόλεπτο!
Η διαθλαστική χειρουργική μπορεί να εφαρμοστεί και σε άτομα άνω των 40 ετών, και μάλιστα, υπάρχουν τρόποι να γλιτώσουν τα γυαλιά πρεσβυωπίας για ορισμένα χρόνια.
Διαθλαστική χειρουργική και αστιγματισμός
Η διαθλαστική χειρουργική θεραπεύει τον αστιγματισμό και μάλιστα εξαιρετικά καλά. Ειδικά οι ασθενείς με υψηλό αστιγματισμό έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα όρασης μετά από επέμβαση διαθλαστικής χειρουργικής, σε σχέση με την ποιότητα όρασης που είχαν με τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής τους.
Διαθλαστική χειρουργική και προβλήματα νυχτερινής όρασης: σχετίζονται;
Είναι αλήθεια ότι τα πρώτα χρόνια και με τις αρχικές μεθόδους υπήρχαν κάποιοι ασθενείς που παρατηρούσαν πρόβλημα στην νυχτερινή τους όραση όπως στεφάνια γύρω από τα φώτα και περιφερική θόλωση. Ωστόσο, με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, τον προσεκτικό έλεγχο και τον κατάλληλο σχεδιασμό της επέμβασης έχει ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα για την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων.
Η διαθλαστική χειρουργική είναι επίπονη επέμβαση;
Όχι, διότι κατά τη διάρκεια της επέμβασης χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία. Αν κάποιος υποβληθεί σε διόρθωση με τη μέθοδο LASIK, δεν νιώθει σχεδόν καμία ενόχληση μετά. Αν κάποιος ασθενής χρειαστεί να υποβληθεί σε διόρθωση με την μέθοδο PRK, τότε όντως μπορεί για τις πρώτες ημέρες να έχει έναν βαθμό ενόχλησης, η οποία όμως υποχωρεί και με τη βοήθεια των κολλυρίων που θα χρησιμοποιηθούν.
Το αποτέλεσμα της διαθλαστικής χειρουργικής είναι τουλάχιστον εξίσου καλό στη μυωπία και την υπερμετρωπία, ενώ πλεονεκτεί εξαιρετικά στην αντιμετώπιση του αστιγματισμού. Επιπλέον, προσφέρει καθαρή όραση συνέχεια, χωρίς να υπάρχουν πλέον στιγμές και γεγονότα που κάποιος μπορεί να χάσει επειδή δεν φοράει τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής του.
Η διαθλαστική διόρθωση είναι μόνιμη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου η όραση μπορεί να αλλάξει σαν αποτέλεσμα της ηλικίας ή άλλων ειδικών συνθηκών. Υπάρχει πιθανότητα, να παραμείνει κάποια πολύ μικρή μυωπία ή υπερμετρωπία ή αστιγματισμός μετά την επέμβαση. Εάν για οποιοδήποτε λόγο, μετά την επέμβαση, παραμείνει διαθλαστική ανωμαλία πέραν του ενός (1) βαθμού, η επέμβαση μπορεί να επαναληφθεί χωρίς οικονομική για τον ασθενή επιβάρυνση.
Προϋποθέσεις για να υποβληθεί κάποιος σε διαθλαστική χειρουργική
Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε διαθλαστική χειρουργική αρκεί:
Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Να μην έχουν χρόνιες παθήσεις του κερατοειδούς ή του αμφιβληστροειδούς .
Να έχουν τουλάχιστον έναν (1) βαθμό μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού.
Να μην έχουν διαφορά στη συνταγή των γυαλιών τους για τουλάχιστον έναν (1) χρόνο.
Εάν πρόκειται για γυναίκα, να μην είναι έγκυος και να μη θηλάζει.
Εάν έχουν βηματοδότη, να έχουν πάρει έγκριση από τον καρδιολόγο τους.
Αν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν να προχωρήσουν στον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο (διαρκεί μία με δύο ώρες), όπου γίνεται μία σειρά από μετρήσεις και εξετάσεις για να διερευνηθεί η γενικότερη υγεία των ματιών τους. Με βάση τα αποτελέσματα του ελέγχου, θα αποφασιστούν οι λεπτομέρειες της επέμβασης.
Χρειάζεται αρκετός χρόνος ανάρρωσης;
Και όμως όχι. Εξάλλου οι περισσότεροι ασθενείς διαπιστώνουν αμέσως μετά την επέμβαση μεγάλη βελτίωση στην όρασή τους, ενώ την επόμενη κιόλας ημέρα υπάρχει μία εξαιρετική επιπλέον βελτίωση και οι περισσότεροι επιστρέφουν κιόλας στην εργασία τους.